Mulligatawny

Feb 10, 2019 | Soppa

Mulligatawny – värmande soppa med härliga kryddor!
Den här soppan är en indisk klassiker som är lättgjord och härligt värmande och uppiggande i förkylningstider och bistra minusgrader. Vegetarisk och fri från gluten och ägg. Gör den lite matigare genom att hacka ner lite grillad kyckling, och servera ett gott bröd till!

Ingredienser

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 morot
1 bit purjolök
1 röd chili (t ex spansk peppar)
3 dl torkade röda linser
1 msk riven färsk ingefära
1 1/2 msk olja
1 msk curry
1 kanelstång
1/2 krm malen kardemumma (för 4 portioner)
13 dl vatten
1,5 tsk salt
1 burk kokosmjölk (400 ml)
2 msk färskpressad citron
Crème Fraiche och chilipulver till garnering

Gör så här:

Dela, kärna ur och hacka chilin. Skölj linserna.
Skala lök, vitlök och morot. Ansa och skölj purjolöken. Skär allt i mindre bitar.
Fräs lök, vitlök, chili och ingefära i oljan i en kastrull ca 5 minuter, utan att det tar färg, lägg i morot, purjolök och curry och fräs ytterligare 1 minut.
Rör ner linser, kanel, kardemumma, vatten och salt. Koka upp och låt koka under lock tills allt är mjukt 20–30 minuter.
Ta från värmen och lyft ur kanelstången. Mixa soppan slät med en stavmixer.
Tillsätt kokosmjölk och citronjuice.
En klick turkisk yoghurt eller crème fraiche och lite pudrad chili är gott till.

Pin It on Pinterest

Share This